info@debiologischetandarts.nl

058 – 216 0 216

Ma t/m Wo van 09:00-16:30 | Do 09:00-13:30 uur

Vrijdag gesloten

Waarom lichaamsvriendelijke materialen?

"Wij geloven dat onze patiënten het recht hebben om te weten welke materialen er gebruikt worden in de mond"

Hoezo zijn de materialen die reguliere tandartsen gebruiken gevaarlijk?

Bepaalde materialen en stoffen worden door reguliere tandartsen gebruikt omdat ze vaak genoeg goedkoper zijn en sneller inwerken. Wij hebben binnen ons vakgebied gemerkt dat patiënten vaak onwetend zijn over het effect van deze materialen op de algehele gezondheid. Dit vinden wij zorgwekkend, omdat materialen die het vaakst gebruikt worden ook de meeste gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Hierom zijn wij erg open en transparant over het feit dat wij lichaamsvriendelijke materialen gebruiken en de redenen waarom wij dat doen.

Hieronder vindt u een opsomming van materialen die het meest gebruikt worden in tandheelkunde en waarom wij ervoor hebben gekozen om deze niet te gebruiken.

lichaamsvriendelijke-materialen-biologische-tandarts-friesland-foto-leeuwarden

Amalgaam

Amalgaam is een zwaar en giftig metaal waarvan de vulling 50% uit kwik bestaat. Uit kwik kunnen giftige stoffen vrijkomen tijdens het kauwen of drinken van warme dranken. De kwik stapelt zich langzamerhand op in de nieren, lever en hersenen, wat naderhand kan leiden tot diverse verstoringen, zoals allergieën, reumaklachten en neurologische klachten. De link tussen langdurige kwikopstapelingen in het lichaam en lichamelijke klachten wordt niet altijd gelegd door de reguliere tandarts.

De biologische tandarts let wel op deze signalen. Wij vinden het belangrijk dat u weet welke materialen er zijn gebruikt en wat voor effect dat op het lichaam heeft. Uit onderzoek blijkt dat het verwijderen van amalgaam een vergiftiging kan voorkomen.
De Biologische Tandarts Friesland gebruikt daarom geen amalgaamvullingen en kunt u ook helpen bij het veilig verwijderen hiervan.

Voor meer informatie:  nvbt.nl

Wilt u ook behandeld worden met lichaamsvriendelijke matterialen? Meld u dan aan voor een afspraak. 

Arseen

Hebt u ooit een wortelkanaalbehandeling gehad? Dan is de kans groot dat het gebruikte wortelkanaalcement arseen bevatte. Arseen behoort tot de zware metalen en komt zelfs in ons voedsel voor door de gevolgen van milieuvervuiling. Arseen is een uiterst giftige stof die zich in uw lichaam afzet en schadelijk is voor uw spijsverteringskanaal, hersenen en verhoogt na langdurige ophoping de kans op kanker.

Het is vooral belangrijk dat kinderen zo min mogelijk van deze stof binnenkrijgen, aangezien zij met hun lagere lichaamsgewicht een relatief hoger concentratie arseen binnen kunnen krijgen.

Wilt u ook behandeld worden met lichaamsvriendelijke matterialen? Meld u dan aan voor een afspraak. 

Monomeer

Wij gebruiken voor het vullen van gaatjes compositievulling zonder de stof monomeer. Uit onderzoek blijkt dat dit allergische reacties kan veroorzaken.

Wilt u ook behandeld worden met lichaamsvriendelijke matterialen? Meld u dan aan voor een afspraak. 

Articaïne

Articaïne is een verdovingsmiddel dat veelal wordt toegepast door zijn snelle inwerkingstijd. Inmiddels is bewezen dat dit middel gevaarlijk kan zijn door zijn chemische samenstelling. Voor deze reden gebruiken wij lidocaïne als verdovingsmiddel. Deze duurt wat langer bij het intrekken, maar is lichaamsvriendelijker en u loopt geen gezondheidsrisico’s op.

Wilt u ook behandeld worden met lichaamsvriendelijke matterialen? Meld u dan aan voor een afspraak.