info@debiologischetandarts.nl

058 – 216 0 216

Ma t/m Wo van 09:00-16:30 | Do 09:00-13:30 uur

Vrijdag gesloten

kronen-en-bruggen-behandelingen-biologische-tandarts-friesland-foto
kronen-en-bruggen-behandelingen-biologische-tandarts-friesland-foto2

Wil jij Bruggen of Kronen?

Natuurgetrouwe en duurzame kronen en bruggen,
wat is dat en hoe wordt het gezet
?

Een kroon is een ‘kapje’ voor de tand – denk aan de bovenste stuk van een tand of kies; de kroon vervangt deze als een soort hoedje – vaak gemaakt uit metaal of porselein, dat precies op een afgeslepen tand past en wordt vastgelijmd. Zo heeft u weer een volledige tand.

Vaak wordt een kroon ingezet wanneer de tand verzwakt is door een te grote vulling. Hij kan ook gebruikt worden bij verkleurde of slecht gevormde tanden die te veel aandacht trekken. Uiteraard gebruiken wij alleen niet-toxische keramische materialen en cementen die biocompatibel zijn.

Belangrijk is wel dat de kroon goed schoongehouden wordt met een zachte tandenborstel, op deze manier kan hij zeker tien jaar mee.

Wanneer heb ik een brug nodig en hoe werkt dat?

Stel u hebt een auto-ongeluk gehad en hebt één of meerdere tanden of kiezen verloren. Vaak wordt er door de tandarts een brug gemaakt ter vervanging van deze ontbrekende tanden. Als u last hebt met kauwen, uw uiterlijk wil verbeteren, voorkomen dat uw tanden of kiezen scheef staan of uitgroeien of ontbreken er al tanden, dan is een brug plaatsen vaak een oplossing.Er zijn verschillende soorten bruggen. Bij een gewone brug vinden de pijlers zich aan beide kanten van de open ruimte, bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één kant.

 

Etsbrug

Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de grove tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?            

Porselein

Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

Hoe verloopt de behandeling van een kroon of een brug?     

Een kroon of brug wordt niet in de tandartsenpraktijk gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken nodig. Dit kan één tot wee weken duren.

Heeft u behoefte aan een consult of wilt u een afspraak maken? Klik dan hier.

Customer Feedback

De behandeling in stappen

Allereerst slijpt de tandarts een deel van de tand of kies af, om ruimte te maken voor de kroon of brug. Indien nodig krijgt u een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak. Dit wordt gemaakt door middel van een rubberachtige massa in een afdruklepel die in uw mond gedrukt wordt. De tandtechnicus giet deze in een gips waarop de kroon of brug wordt gemaakt. Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. De tandarts gebruikt hiervoor een wasplaatje. Zit de kroon of brug vóór in de mond, dan heeft deze vaak een tandkleurige buitenlaag die overeenkomen met uw andere voortanden.

De tandarts maakt ter bescherming van de afgeslepen tand of kies een tijdelijke kroon, ook wel noodvoorziening genoemd, zodat u tijdens de wachtperiode nog normaal kunt eten en praten. Eet hiermee geen hard of kleverig voedsel! Mocht deze toch breken of losraken neem dan contact met ons op.

Op de allerlaatste afspraak wordt de kroon of brug in uw mond geplaatst en vastgezet. Dit gebeurt door in de binnenzijde van de brug een snel-verhardende cement aan te brengen. De brug wordt op zijn plaats geschoven en wordt stevig aangedrukt. Soms kan het zo zijn dat uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een brug. De tandarts kan in dit geval een opbouw maken, dat met een pin in het wortelkanaal gelijmd wordt. Daarop wordt de brug vastgezet.